Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2006

Εικαστικά: Πήγα, είδα, προτείνω?

Ο κόσμος του Διονύση Φωτόπουλου
Αφιέρωμα στο σκηνογραφικό έργο του από το 1968 μέχρι σήμερα, αλλά και εικαστικά έργα από την προσωπική του συλλογή. Μέχρι 19/3

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΚΤΙΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι, 210-3453111.Τετ., Πέμ., Κυρ. 10 π.μ.-6 μ.μ. Παρ., Σάβ. 10 π.μ.-10 μ.μ.
'Αποψη: Εξαιρετικά φροντισμένη και πολυποίκιλη παρουσίαση της συλλογής του επαγγελματία σκηνογράφου. Πολύ καλή παρουσίαση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, μακέτες, κουστούμια. Άψογα στημένο το τμήμα της έκθεσης όπου βλέπεις σκηνές από θεατρικές παραστάσεις. Πολύ ενδιαφέροντα τα τμήματα της έκθεσης με έργα μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών από την προσωπική συλλογή του κ.Φωτόπουλου. Τσαρούχης, Μυταράς, Μαυροειδής, Φασιανός, Χατζηκυρίακος - Γκίκας, Εγγονόπουλος κ.α. παρουσιάζονται ως αν να τους αφορούσε η έκθεση.
Πράγματα που δεν αντιλήφθειν: Υπερβολή στην αυτοπροσωπογραφία.
Απογοήτευση: Θα ήθελα να ζήσω τις παραστάσεις αυτές.


Η Αθήνα τον 20ό αιώνα-Οι μεγάλες αλλαγές
Η πόλη, οι άνθρωποι και τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της από το 1901 έως το 2000, μέσα από φωτογραφίες, ανέκδοτα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και αντικείμενα από κρατικά αρχεία, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Μέχρι 25/1 ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ (ΓΚΑΖΙ) Πειραιώς 100 & Περσεφόνης 1, Γκάζι, 210-3460981.Δευτ.-Παρ. 10 π.μ.-2 μ.μ. & 5-8 μ.μ. Σάβ., Κυρ. 10 π.μ.-8 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

'Αποψη: Χρονικά στημένη η έκθεση αυτή παρουσιάζει την πορεία αναδιαμόρφωσης της πόλης στον 20 αιώνα. Η έκθεση παρουσίαζεται σε τρία κτήρια τα οποία και καλύπτουν 3 διαφορετικές χρονικές περιόδους. Το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι λόγω της ιστορικής αξίας του είναι αυτό της περιόδου 1900-1950 όπου και παρουσίαζονται μέσα από μία καθαρά ιστορική σκοπιά τα κακώς (κυριώς) άλλα και τα λίγα καλά πεπραγμένα και γεγονότα που πλήγωσαν κατά κύριο λόγο την Ελλάδα.
Μειονέκτημα: Δεν γίνεται εμβάνθυνση στα πολιτικά θέματα της προαναφερθείσας περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: