Παρασκευή, Μαΐου 02, 2008

Διαβάζω, κρίνω, προτείνω

Βιβλία πέφτουν στα χέρια μου συχνά. Άλλοτε περνάω από ένα βιβλιοπωλείο και αγοράζω κάποιο που τράβηξε την προσοχή, άλλοτε διαβάζω κριτικές ή ακούω γνώμες. Γενικά αποκτώ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βιβλία.
Τι διαβάζω αυτόν τον καιρό:
Τελείωσα μόλις τον Ουδέτερο Παρατηρητή(Catastrophist ) του Ronnan Bennet (η απόδοση του αγγλικού τίτλου στα ελληνικά με εξέπληξε) από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ.
Ένα ρομάντζο ανάμεσα σε ένα μεσήλικα Ιρλανδό συγγραφέα - δημοσιογράφο και μία νεαρή Ιταλίδα ακτιβίστρια - δημοσιογράφο την εποχή των έντονων πολιτικο-στρατιωτικών συγκρούσεων λίγο πριν και μετά την απελευθέρωση του Αφρικανικού κράτους του Κογκό από τους Βέλγους. Με άφησε ασυγκίνητο το συναισθηματικό μέρος της σχέσης των δύο ηρώων, αλλά με ενθουσίασε η πολύ καλή τοποθέτηση των χαρακτήρων στα γεγονότα της εποχής που οδήγησαν στην ανεξαρτησία του Κονγκό, στις εκλογές και την νίκη του Πατρίς Λουμπούμα, στην δολοφονία του και την αμερικανοκίνητη εγκαθίδρυση μία σκληρής και απάνθρωπης δικτατορίας.
Το προτείνω αρκεί να κάνει κάποιος και ένα διάβασμα στα πολιτικά πεπραγμένα της περιοχής (αν και το βιβλίο έχει ένα καλό παράρτημα ιστορικών αναφορών για την εποχή εκείνη).
Επιπλέον: Μετά το βιβλίο είδα και την ταινία The Last King of Scotland που αναφέρεται στην περίοδο διακυβέρνησης της Ουγκάντα στα '70s από τον παρανοϊκό Idi Amin. Εξαιρετική ερμηνεία από τον πολύ καλό ηθοποιό Forest Whitaker
Αναφορές: Ένα καλό κείμενο κριτικής για το βιβλίο: http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=13459&m=S16&aa=1

Το βιβλίο που διαβάζω αυτήν την περίοδο.
Είναι ένα ιστορικό κείμενο. Λέγεται το Τυρί και τα Σκουλήκια (The Cheese and the Worms: The Cosmos of a Sixteenth Century Miller) από τον ιστορικό Carlo Ginzburg και αφορά την ζωή, και τον θάνατο στην πυρά καταδικασμένου από την Ιερά Εξέταση, ενός μυλωνά στην Ιταλία τον 16 αιώνα. Το βιβλίο προτάθηκε από την διδάσκουσα στο ΕΑΠ του μαθήματος Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία, κ. Μανδυλαρά ως ένα κατεξοχήν ιστορικό κείμενο που μελετά την καθημερινή ζωή των ανθρώπων την εποχή εκείνη. Μάλιστα είχε την καλή θέληση να δώσει για φωτοτυπία το αντίτυπο που διέθετε μιας και το βιβλίο είναι εξαιρετικά σπάνιο .
Στα χαρακτηριστικά του έργου είναι η απλή γλώσσα και η ιστορική προσέγγιση των γεγονότων. Ουσιαστικά ο Ginzburg ανασυγκρότησε την ιστορία του ήρωα Μενόκκιο μέσα από τα δικαστικά έγγραφα της εποχής εκείνης που οδήγησαν στην καταδίκη του. Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στο πως ένας αμόρφωτος μυλωνάς κατάφερε να έχει τόσο συγκροτημένες αντι-εκκλησιαστικές και αντι-καθολικές απόψεις, ικανές να κάνουν την Ιερά Εξέταση να καταδικάσει ως αιρετικό. Παρά το ιστορικό πλαίσιο αναφοράς διαβάζεται σχετικά εύκολα, αν και χρειάζεται να κατέχει κάποιος το ιστορικό υπόβαθρο.Δεν υπάρχουν σχόλια: