Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περί "ρατσισμού" και αθλητισμού

Ο αποκλεισμός της αθλήτριας Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς για την ανάρτηση ενός κακόγουστου σχολίου στο site της Αμερικάνικης επιχείρησης Twitter έχει προκαλέσει ένα έντονο debate στην χώρα.
Θα σταθώ σε τρία ζητήματα:

Α) στο θέμα της σημαντικότητας και της επισημότητας του twitter.
Όπως ανέφερα και πιο πάνω το Twitter εκτός από site κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί και μία επιχείρηση που αποκομίζει κέρδη από την χρήση του. Δεν μπορώ να αντιληφθώ τον λόγο που θα πρέπει να γίνονται αποδεκτά κείμενα/σχόλια/άρθρα/απόψεις από την επίσημη Πολιτεία που δημοσιεύονται στον ιστοχώρο της συγκεκριμένης Επιχείρησης. Ενώ αντίθετα δεν έγινε αποδεκτή η συγνώμη που εξέφρασε δημοσίως η αθλήτρια. Το twitter και το facebook είναι "just for fun". Δεν πρέπει να αποτελέσουν πλαίσιο έκφρασης επίσημων πολιτικών θέσεων. 

Β) στο θέμα του σχολίου αυτού καθ' αυτού επισυνάπτω την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία του φίλου μου Βαγγέλη Στουραίτη
ρατσισμός είναι το δόγμα που αναπτύσσεται με σύνδεσμο συγκεκριμένα γνωρίσματα "traits", όπως π.χ. εθνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά κ.λπ., προκειμένου να αναγάγει μια ομάδα αντίστοιχα (κοινωνική, φυλετική, θρησκευτική), ως υπέρτερη άλλων. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη (εκ της ιταλικής ("ράτσα") razza = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός. Οι φυλετικοί ρατσιστές πιστεύουν σε βιολογικές διαφορές μεταξύ των φυλών, βάσει των οποίων και προσδιορίζουν αυτές σε ανώτερες και κατώτερες. Έτσι, με την θεωρία αυτή υποστηρίζουν ότι η φυλή με συγκεκριμένα (ανώτερα) εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν της ανώτερη από τις άλλες."
Το κακόγουστο σχόλιο που ανέβασε η Παπαχρήστου ήταν το εξής:
"Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό"
Αλλάζοντας δύο λέξεις μπορούμε να έχουμε:
"Με τόσους Βορειοαμερικανούς στην Ελλάδα, τα κουνούπια του Μισσισιπή θα τρώνε σπιτικό φαγητό"
ή
"Με τόσους Γερμανούς στην Ελλάδα, τα κουνούπια του Ρήνου θα τρώνε σπιτικό φαγητό"
ή αλλάζοντας τρεις λέξεις:
"Με τόσους Έλληνες στο Λονδίνο τα κουνούπια του Πηνειού θα τρώνε σπιτικό φαγητό"
Ουσιαστικά συνδέεται η χωρική προέλευση των ανθρώπων (Αφρικανοί, Βορειοαμερικανοί, Γερμανοί, Έλληνες) με την χωρική προέλευση του εντόμου που προκαλεί τον ιό (Νείλος, Μισσισιπής, Ρήνος, Πηνειός) και εξ' αυτού καταλήγει με το σπιτικό φαγητό (κοινή χωρική προέλευση). Δεν αναφέρεται ούτε υπονοείται η ανωτερότητα ή κατωτερότητα κάποιων για λόγους φυλετικούς, κοινωνικούς, θρησκευτικούς κ.λ.π. αφού γίνεται καθαρά η σύνδεση της χωρικής προέλευσης. 
Αν κάποιος μπορεί να τεκμηριώσει ρατσισμό στο σχόλιο αυτό καθ' αυτό θα είχα μεγάλο ενδιαφέρον να τον ακούσω (όχι αναφορές σε προγενέστερα σχόλια γιατί το συγκεκριμένο δεν έχει προέλευση την αθλήτρια αλλά κυκλοφορεί στο διαδίκτυο)."

Γ) Στο θέμα της πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος παραπέμπω στο πολύ καλά διατυπωμένο άρθρο από τον δημοσιογράφο κ. Βαξεβάνη στο "Κουτί της Πανδώρας"


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φοβερός συλλογισμός, έστω και αν διαφαίνεται το συμπέρασμα, ισως διότι διατυπώνεται με μαθηματικούς όρους αριστοτέλειας λογικής!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η βυζαντινή κοινωνική διαστρωμάτωση

Εισαγωγή
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία (330-1453) υπήρξε μία από τις πλέον μακραίωνες κρατικές δομές στην μέχρι τώρα ανθρώπινη καταγεγραμμένη ιστορία επιβιώνοντας χάρη στον πολιτισμό που είχε αναπτύξει. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του το Βυζάντιο στηρίχθηκε σε ένα συγκεντρωτικό σύστημα εξουσίας στο οποίο ο αυτοκράτορας είχε τον πλήρη έλεγχο. Ήταν ένα σύστημα πανίσχυρης πολιτικής διακυβέρνησης το οποίο μέχρι και τις αρχές του 11ου αιώνα ενεργούσε σε έναν «ενοποιημένο πολιτισμικά χώρο, με δημογραφική επάρκεια, ανεπτυγμένη οικονομία, υψηλού βαθμού κοινωνική και πολιτική οργάνωση και πολλούς εγγράμματους ανθρώπους ».
Η βυζαντινή αυτοκρατορία διακρίνεται από τους ιστορικούς τους Βυζαντίου σε τρεις περιόδους: Την Πρώιμη που άρχεται το 330 με την μεταφορά της πρωτεύουσας από την Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο (324-337 ) έως και το 610 όπου με την ανάληψη της ηγεσίας από τον Ηράκλειο (610-641) επέρχεται η αναδιάρθρωση της αυτοκρατορίας. Την μέση περίοδο από το 610 …

Το κοινωνικό συμβόλαιο: Hobbes εναντίον Locke

«... να διαθέσω τη δικαιοσύνη και την αιδημοσύνη
Μεταξύ των ανθρώπων ήν να την διανείμω σε όλους;»
«Σε όλους» είπε ο Ζεύς, «και όλοι να μετέχουν
Γιατί, αν ολίγοι μετέχουν σε αυτές
Είναι αδύνατον να υπάρξουν πόλεις»
Πλάτωνας
«Από αυτά φανερώνεται ότι η πόλις είναι κάτι κατά φύσιν,
Και ότι ο άνθρωπος είναι από την φύση του πολιτικό ζώον»
Αριστοτέλης

Εισαγωγή Υπήρξεμία ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η πολιτική εξουσία του κυβερνώντος και η πολιτική υποχρέωση του κυβερνώμενου να νομιμοποιηθούν. Να υπάρξει ένα σύνολο κανόνων κοινά αποδεκτών που να έχουν συμφωνηθεί εκατέρωθεν και να διέπουν τις μεταξύ των σχέσεις, υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί στοχαστές από την εποχή των Πλάτωνα (427-347 π.Χ) και Αριστοτέλη (384-322 π.Χ) προσπάθησαν να οριοθετήσουν την ανάγκη ύπαρξης της πολιτικής κοινωνίας, όλες οι θεωρίες αναφορικά με τον τεχνητό τρόπο παραγωγής της πολιτικής κοινωνίας μέσω μίας συνθήκης δεν υπήρξαν αρκούντως επεξεργασμένες και δεν εισχώρησαν σε βάθος προς μία συνεκτική…

Εμπειριστές και Ορθολογιστές τον 17ο αιώνα

Εισαγωγή

«Από την στιγμή που αμφισβητείς, σκέπτεσαι.
Και αν σκέπτεσαι θα πει πως υπάρχεις»
Καρτέσιος

Κατά τον 17ο αιώνα μεταβάλλονται οι σκοποί και τα ενδιαφέροντα της φιλοσοφίας και συνάδουν με την επικράτηση της νέας επιστήμης. Οι κατακτήσεις της πειραματικής μεθόδου οδήγησαν την επιστήμη στο να αποτελέσει την κύρια δύναμη για την πρόοδο της κοινωνίας. Η φιλοσοφία πλέον ακολουθεί σε δευτερεύον ρόλο και διαμορφώνεται μία νέα σχέση μεταξύ των δύο αυτών διανοητικών κόσμων.
Η επιστήμη αποβάλει την εξάρτηση της από την μεταφυσική τέμνοντας τους δεσμούς της με την φιλοσοφία, συνάπτοντας νέες σχέσεις μαζί της και εξαναγκάζοντας την να την ακολουθεί μετατρεπόμενη σε «θεραπαινίδα της[1]». Η φιλοσοφία μετασχηματίζεται πλέον σε επιστημολογία και «προσπαθεί να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανθρώπινο λογικό[2]», έχοντας απολέσει τον μεταφυσικό της λόγο, χάνοντας και το δικαίωμα να καθορίζει την νομοτέλεια του φυσικού γίγνεσθαι.
Στα πλαίσια αυτής της εργασίας θα παρουσιαστεί ο τρόπος …