Πέμπτη, Ιουλίου 26, 2012

Περί "ρατσισμού" και αθλητισμού

Ο αποκλεισμός της αθλήτριας Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς για την ανάρτηση ενός κακόγουστου σχολίου στο site της Αμερικάνικης επιχείρησης Twitter έχει προκαλέσει ένα έντονο debate στην χώρα.
Θα σταθώ σε τρία ζητήματα:

Α) στο θέμα της σημαντικότητας και της επισημότητας του twitter.
Όπως ανέφερα και πιο πάνω το Twitter εκτός από site κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί και μία επιχείρηση που αποκομίζει κέρδη από την χρήση του. Δεν μπορώ να αντιληφθώ τον λόγο που θα πρέπει να γίνονται αποδεκτά κείμενα/σχόλια/άρθρα/απόψεις από την επίσημη Πολιτεία που δημοσιεύονται στον ιστοχώρο της συγκεκριμένης Επιχείρησης. Ενώ αντίθετα δεν έγινε αποδεκτή η συγνώμη που εξέφρασε δημοσίως η αθλήτρια. Το twitter και το facebook είναι "just for fun". Δεν πρέπει να αποτελέσουν πλαίσιο έκφρασης επίσημων πολιτικών θέσεων. 

Β) στο θέμα του σχολίου αυτού καθ' αυτού επισυνάπτω την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία του φίλου μου Βαγγέλη Στουραίτη
ρατσισμός είναι το δόγμα που αναπτύσσεται με σύνδεσμο συγκεκριμένα γνωρίσματα "traits", όπως π.χ. εθνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά κ.λπ., προκειμένου να αναγάγει μια ομάδα αντίστοιχα (κοινωνική, φυλετική, θρησκευτική), ως υπέρτερη άλλων. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη (εκ της ιταλικής ("ράτσα") razza = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός. Οι φυλετικοί ρατσιστές πιστεύουν σε βιολογικές διαφορές μεταξύ των φυλών, βάσει των οποίων και προσδιορίζουν αυτές σε ανώτερες και κατώτερες. Έτσι, με την θεωρία αυτή υποστηρίζουν ότι η φυλή με συγκεκριμένα (ανώτερα) εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν της ανώτερη από τις άλλες."
Το κακόγουστο σχόλιο που ανέβασε η Παπαχρήστου ήταν το εξής:
"Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό"
Αλλάζοντας δύο λέξεις μπορούμε να έχουμε:
"Με τόσους Βορειοαμερικανούς στην Ελλάδα, τα κουνούπια του Μισσισιπή θα τρώνε σπιτικό φαγητό"
ή
"Με τόσους Γερμανούς στην Ελλάδα, τα κουνούπια του Ρήνου θα τρώνε σπιτικό φαγητό"
ή αλλάζοντας τρεις λέξεις:
"Με τόσους Έλληνες στο Λονδίνο τα κουνούπια του Πηνειού θα τρώνε σπιτικό φαγητό"
Ουσιαστικά συνδέεται η χωρική προέλευση των ανθρώπων (Αφρικανοί, Βορειοαμερικανοί, Γερμανοί, Έλληνες) με την χωρική προέλευση του εντόμου που προκαλεί τον ιό (Νείλος, Μισσισιπής, Ρήνος, Πηνειός) και εξ' αυτού καταλήγει με το σπιτικό φαγητό (κοινή χωρική προέλευση). Δεν αναφέρεται ούτε υπονοείται η ανωτερότητα ή κατωτερότητα κάποιων για λόγους φυλετικούς, κοινωνικούς, θρησκευτικούς κ.λ.π. αφού γίνεται καθαρά η σύνδεση της χωρικής προέλευσης. 
Αν κάποιος μπορεί να τεκμηριώσει ρατσισμό στο σχόλιο αυτό καθ' αυτό θα είχα μεγάλο ενδιαφέρον να τον ακούσω (όχι αναφορές σε προγενέστερα σχόλια γιατί το συγκεκριμένο δεν έχει προέλευση την αθλήτρια αλλά κυκλοφορεί στο διαδίκτυο)."

Γ) Στο θέμα της πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος παραπέμπω στο πολύ καλά διατυπωμένο άρθρο από τον δημοσιογράφο κ. Βαξεβάνη στο "Κουτί της Πανδώρας"


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φοβερός συλλογισμός, έστω και αν διαφαίνεται το συμπέρασμα, ισως διότι διατυπώνεται με μαθηματικούς όρους αριστοτέλειας λογικής!!!