Παρασκευή, Φεβρουαρίου 10, 2006

Leonardo da Vinci στην Αθήνα - Ποτέ την Κυριακή

Η κορυφαία keyword των τελευταίων δύο ετών είναι αναμφίβολα το όνομα Da Vinci. Ο μεγάλος καλλιτέχνης, επιστήμονας, ουμανιστής διεγείρει την φαντασία και την περιέργεια του κόσμου μετά την συγγραφή του best seller βιβλίου του Dan Brown "Κώδικας Da Vinci" (www.danbrown.com). Μία έκθεση που αφορά την δουλειά του μεγάλου ουμανιστή δεν θα άφηνε ασυγκίνητο κανένα.

Πήγα: Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2006
Είδα: Λεονάρντο, η μεγαλοφυΐα
Σαράντα χειροποίητες ρεπλίκες μηχανών σε πραγματικές διαστάσεις κατασκευασμένες με βάση τους... κώδικες του Leonardo Da Vinci, από το Museo delle Grande Macchine Funzionanti ed Interative.
Μέρος: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ - ΚΤΙΡΙΟ 5 Πειραιώς 254, Ταύρος, 2125400000.
Κόστος: Εισιτ. € 9, παιδικό, φοιτητικό, οικογενειακό € 6, συνταξιούχοι € 4.
Διάρκεια: Μέχρι 31/3Δευτ., Τετ., Παρ. 9 π.μ.-9 μ.μ. Τρ., Πέμ. 9 π.μ.-2 μ.μ. Σάβ. 10 π.μ.-4 μ.μ. Κυρ. 11 π.μ.-4 μ.μ.

Εντυπώσεις: Δύσκολα πας εκεί. Ανάμεσα σε εγκαταλελειμένα κτήρια, αποθήκες, παλιά εργοστάσια, ένας κατεστραμένος δρόμος όπου ίσα-ίσα χωρούν να περάσουν δύο αυτοκίνητα μέσα στα νερά και στην λάσπη σε οδηγεί στο πάρκινκ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού δίπλα ακριβώς στο χώρο της έκθεσης. Λυπήθηκα το κόσμο που περπατούσε αυτόν τον δρόμο προσπαθώντας να αποφύγει τα αυτοκίνητα και να μην πέσει στα χαντάκια και στις λάσπες. Ο χώρος στο μεταξύ δίπλα από το parking μέσα στο ακουπίδια και στα παλιοσίδερα. Άσχετο αλλά στον προαύλιο αυτό χώρο είχε γίνει το Shockwave το 2002.
Επί της ουσίας. Το κτίριο 5 είναι ένα άθλιο παράπηγμα, πρώην αποθήκη το οποίο το έχουν ντύσει με ένα τεράστιο πανί εξωτερικά (αν θυμάμαι καλά είχε χρησιμοποιηθεί σαν συναυλιακός χώρος το 2003 και είχα δεί μία συναυλία των calexico - πολύ καλή συναυλία). Με το που μπαίνεις ένας καλά διαμορφωμένος χώρος υποδοχής με αρκετά αναμνηστικά. Η πρώτη κρυάδα είναι το εισητήριο 9 Ευρά άμα είσαι ενήλικας. Η δεύτερη κρυάδα: ο κύριος της έκθεσης χώρος είναι μία κανονική παιδική χαρά. Εντάξει εσωτερικά τον έχουν προσέξει το χώρο αλλά δεν παύει να είναι αποθήκη. Άτυχη μέρα αποφασίσαμε να έρθουμε. Εν συντομία λοιπόν μιάς και σύντομα είδαμε την έκθεση, παρουσιάζονται καμμία σαρανταριά κατασκευές με βάση σχέδια του Da Vinci αρκετές από τις οποίες μπορείς να αγγίξεις. Ενδιαφέρουσες αν αναλογιστείς την εποχή του σχεδιασμού τους. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να τις παρατηρήσω καλά διότι οι περισσότερες ήταν απασχολημένες εν ήδη "ξύλινο αγογάκι" από τα πιτσιρίκια. Πάντως δεν χρειάζεσαι πάνω από 20 λεπτά για να περιδιαβείς και να παρατηρήσεις τα αντικείμενα. Στα αρνητικά το εισητήριο, ο χώρος, το στήσιμο των κατασκευών. Στα θετικά τα ίδια τα δημιουργήματα και ο interactive χαρακτήρας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: