Δευτέρα, Οκτωβρίου 15, 2007

Δασικές Πυρκαγιές: Μόνο η εγρήγορση μας σώζει
Φταίμε όλοι για την καταστροφή του περιβάλλοντος μας και σίγουρα φταίμε και για το ότι δεν κάνουμε τίποτα για το αντίθετο. Θεωρώ ότι οι κινήσεις των πολιτών όπως αυτή των bloggers δεν πρόκειται να αποδώσει κάτι το παραπάνω. Από την στιγμή που οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι έρμαιο των βιομηχάνων που τις υποστηρίζουν οικονομικά, το περιβάλλον είναι δευτερεύον ζήτημα μπροστά στην "οικονομική ανάπτυξη". Ας μην κοροϊδευόμαστε η οργάνωση των σύγχρονων κοινωνιών στηρίζεται στην εκβιομηχάνιση και στην υπερκατανάλωση και η συμπεριφορά των ανθρώπων είναι συνώνυμη με την λεγόμενη "corporate culture" η οποία κοροϊδεύει την οποιαδήποτε κινητοποίηση για το περιβάλλον. Είμαστε κάτοικοι στις πόλεις μας και όχι πολίτες, εργάτες στις επιχειρήσεις και όχι "στελέχη" και αδρανείς για το περιβάλλον μας πίσω από την οθόνη του υπολογιστή και τον καναπέ μας. Πιστέψτε το είναι η αλήθεια.
Πάραυτα θεωρώ ότι μπορούμε να καθυστερήσουμε την ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω μίας οργανωμένης προσπάθειας σε τοπικό επίπεδο.
Για να έλθω στο ζήτημα των πυρκαγιών αυτά που θα απαιτούνταν να γίνουν από μία τοπική κοινωνία είναι τα αυτονόητα. Θα προτείνω ένα "case study" χρησιμοποιώντας την αγαπημένη μου MBA - corporate culture που διδάχθηκα στις "ποιοτικές σπουδές " μου.
Αν υποθέσουμε ότι είσαι ο δήμαρχος μίας περιοχής που έχεις υπό την ευθύνη σου ένα τμήμα δασικής περιοχής τι θα έπρεπε να κάνεις;
α) να ξεκινήσεις από την άνοιξη την αποψίλωση των κλαδιών και των φύλλων από τις δασικές περιοχές,
β) να καθαρίσεις το ρετσίνι από τα πεύκα,
γ) να διαμορφώσεις κατάλληλα τις αντιπυρικές ζώνες,
δ) να γεμίσεις τις δεξαμενές,
ε) να φροντίσεις για την συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων
στ) να οργανώσεις και να διεξάγεις τουλάχιστον μία άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς,
ζ) να καθορίσεις τις ομάδες πυρασφάλειας και φρούρησης του δάσους από τους κατοίκους.

Τι χρειάζεται για αυτό; Σωστή οικονομική διαχείριση, σωστή χρήση των πόρων και πειθώ προς τους πολίτες. Αν δεν μπορείς να το κάνεις κ. Δήμαρχε, να παραιτηθείς.

Θα μου πείτε ότι όλοι τα ξέρουν αυτά και δεν κάνουν τίποτα. Αλλά ας με συγχωρήσετε που θα το πω. Για αυτό ψηφίζονται. Για αυτό ζούμε σε οργανωμένες κοινωνίες. Για να μπορούν να αντιμετωπισθούν ζητήματα τέτοιου είδους.

Σήμερα είναι η μία μέρα που οι ιστολόγοι γράφουν μία πρόταση για το περιβάλλον. Αυτή ήταν η δική μου.

Blog action day today: http://blogactionday.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: