Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παπανδρέου vs Βενιζέλος: Μία ιστορικο-σουρεαλιστική διαδρομή

Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πολιτική σύγκρουση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου. Ορμώμενος δε από την ονοματολογία θα προσπαθήσω να κάνω μία σύντομη ιστορική αναδρομή, λίγο σουρεαλιστική αλλά σίγουρα πραγματιστική συσχετίζοντας ονόματα, συγγένειες αλλά και γεγονότα.
Η πρώτη σύγκρουση.
Εκλογές 1958. Μεγάλη νίκη για την ΕΡΕ του Σερραίου Κωνσταντίνου Καραμανλή (επονομαζόμενου και ως "Εθνάρχη") απέναντι στο Κόμμα των Φιλελευθέρων στο οποίο συν-αρχηγεύουν την περίοδο εκείνη ο Πατρινός Γεώργιος Παπανδρέου (ο επονομαζόμενος ως "Γέρος της Δημοκρατίας") και ο Κρητικός Σοφοκλής Βενιζέλος (υιός του Ελευθέριου Βενιζέλου, επίσης «Εθνάρχη»). Όμως η ήττα ήταν οδυνηρή για το "φθαρμένο" από τα χρόνια και τις κόντρες κόμμα των Φιλελευθέρων. Δεν έχασε απλά, αλλά βγήκε τρίτο κόμμα, με δεύτερο στο κόμμα της "Νόμιμης Αριστεράς" (το ΚΚΕ ήταν παράνομο τότε), την ΕΔΑ (σαν να λέμε ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ). Οι ψήφοι του κέντρου πήγαν στα Αριστερά τότε, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι σήμερα, μάλλον ως ψήφος διαμαρτυρίας, γεγονός πού έφερε την κόντρα, την γκρίνια και τις αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Το κόμμα των Φιλελευθέρων διασπάται σε δύο κόμματα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Γ. Παπανδρέου και το κόμμα των Φιλελευθέρων του Σ. Βενιζέλου στο οποίο αναδεικνύεται ως διάδοχος του ο ανιψιός του κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (ο παππούς του είχε παντρευτεί την αδελφή του Ελευθέριου Βενιζέλου). Το ποιος βγαίνει νικητής στην πρώτη κόντρα Παπανδρεικών - Βενιζελικών γίνεται γνωστό με την δημιουργία της Ένωσης Κέντρου. Ο Γ. Παπανδρέου με την Ένωση Κέντρου γίνεται ο αρχηγός του Κέντρου και ακολούθως πρωθυπουργός της χώρας, ενώ ο Σοφοκλής Βενιζέλος ηττημένος αποδέχεται την συνεργασία αλλά και την πολιτική «συνταξιοδότηση» του αφήνοντας κληρονομιά στην Ένωση τον ανιψιό του Κ. Μητσοτάκη, που γίνεται και υπουργός.
Παπανδρεικοί 1 - Βενιζελικοί 0.
Η μεγάλη σύγκρουση Παπανδρεικών- Βενιζελικών.
Η Ένωση κέντρου αποτέλεσε το εφαλτήριο μίας σύγκρουσης Παπανδρεικών - Βενιζελικών για τα επόμενα 30 χρόνια ιδωμένη στα πρόσωπα των Ανδρέα Παπανδρέου (υιού του Γεωργίου Παπανδρέου, γνωστού και ως "ο Ανδρέας") καθηγητή οικονομολόγου ορμώμενου εξ Αμερικής και του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μετά την ουσιαστική αποστρατεία του Σοφοκλή Βενιζέλου θεωρούσε τον εαυτό του τον εν δυνάμει κληρονόμο της Φιλελεύθερης παράταξης και κατά συνεπεία του πολιτικού Κέντρου και δεν μπορούσε να αποδεχθεί την "σφήνα" του Ανδρέα Παπανδρέου ως διαδόχου του πατέρα του. Η σύγκρουση υπήρξε αναπόφευκτη, που οδήγησε στην πολιτική κρίση του 1965 γνωστής και ως "η Αποστασία". Μάλλον μία Βενιζελική νίκη αν αναλογιστούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έγινε ακολούθως υπουργός στην Κυβέρνηση.
Παπανδρεικοί 1 - Βενιζελικοί 1.
Τα χρόνια περάσανε και το 1977 έχουμε τους ίδιους πρωταγωνιστές Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία κερδίζει στις εκλογές, στην κόντρα Παπανδρεικών – Βενιζελικών κερδίζει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το νεο-δημιουργηθέν ΠΑΣΟΚ κερδίζει περισσότερες έδρες από τον Κ. Μητσοτάκη ο οποίος με το κόμμα των Νεο - Φιλελευθέρων βγάζει δύο έδρες (τη δική του και του γαμβρού του Παύλου Μπακογιάννη - "οικογενειακό” κόμμα δηλαδή). Νίκη Παπανδρεικη. Παπανδρεικοί 2 - Βενιζελικοί 1.
Όμως ο Κ. Μητσοτάκης βλέποντας ότι ως "Φιλελεύθερος" δεν έχει μέλλον αμέσως μετά τις εκλογές συνεργάζεται με τον Κ. Καραμανλή - "Εθνάρχη" στην Νέα Δημοκρατία και γίνεται υπουργός. Βενιζελική Νίκη.
Παπανδρεικοί 2 - Βενιζελικοί 2.
Το 1985 στις εκλογές ο Κ. Μητσοτάκης είναι αρχηγός στην Νέα Δημοκρατία αλλά στις εκλογές ηττάται από τον Α. Παπανδρέου. Παπανδρεική νίκη.
Παπανδρεικοί 3 - Βενιζελικοί 2.
Ιστορική Παρεμβολή ν. 1: Εμφανίζεται στο ΠΑΣΟΚ ως πολιτικός ο υιός Παπανδρέου, ο Γιώργος Παπανδρέου ο νεώτερος.
Τα χρόνια 1989-1990 είχαμε 3 εκλογικές νίκες του Κ. Μητσοτάκη απέναντι στον Α. Παπανδρέου. Τις συνοψίζω σε μία καθότι η περίοδος δεν ήταν και πολύ «καθαρή». Βενιζελική Νίκη. Παπανδρεικοί 3 - Βενιζελικοί 3.
Ιστορική Παρεμβολή ν. 2:Εμφανίζεται την περίοδο αυτή στο ΠΑΣΟΚ ένας άλλος φίλιος για την ώρα για τους Παπανδρέου Βενιζέλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος καθηγητής νομικής ορμώμενος εκ Θεσσαλονίκης ως σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν φαίνεται να έχει κάποια συγγένεια με τους Κρήτες Βενιζέλους.
Το 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου κερδίζει τον Κ. Μητσοτάκη και τον "συνταξιοδοτεί". Παπανδρεική Νίκη. Παπανδρεικοί 4 - Βενιζελικοί 3
Το σήμερα
2007. Γιώργος Παπανδρέου, ο νεώτερος (γνωστός ως "Γιωργάκης") εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου (γνωστού ως "Benny") συγκρούονται στα εσωκομματικά πλαίσια του ΠΑΣΟΚ για την ηγεσία στον χώρο του κέντρου όπως ακριβώς το 1958 οι συν-επώνυμοι τους. Ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά πιο θα είναι άραγε το αποτέλεσμα; Είδομεν.

Πηγές:
Ραφαηλίδης Βασίλης, Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεο-Ελληνικού έθνους, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1993 Αθήνα.
Ιστοχώροι:ίδρυμα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: http://www.ikm.gr/
Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου: http://www.agp.gr/
Ιστοχώρος Γιώργου Παπανδρέου: http://www.papandreou.gr/
Ιστοχώρος Ευάγγελου Βενιζέλου: http://evenizelos.blogspot.com/

Σχόλια

Ο χρήστης ΠΡΕΖΑ TV είπε…
Δυστυχως η ιστορια επαναλαμβανεται με διαφορετικους ομως πρωταγωνιστες...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Quiz για χοντρά γέλια και όχι μόνο για Πασόκους:


Ο Λαλιώτης τι σχέση έχει με τον Λαμπράκη;
1. Του κουβαλάει τις βαλίτσες.
2. Είναι φίλοι από χρόνια.
3. Ο ένας λέει και ο άλλος επαναλαμβάνει.
4. Δεν μπορώ να αποκαλύψω την ιδιαίτερη σχέση τους.


Ο Γ.Παπανδρέου θα επανεκλεγεί Πρόεδρος του Πασόκ;
1. Ναι, θα κάνει περίπατο αν σκοτώσει τον χοντρό.
2. Ναι, τα ψηφοδέλτια βρίσκονται ήδη μέσα στην κάλπη.
3. Όχι, θα τον λιώσει ο χοντρός πέφτοντας πάνω του.
4. Εύκολα, το μαγαζί είναι δικό του.


Ο Ε.Βενιζέλος θα καταφέρει να αρπάξει την καρέκλα του Γιωργάκη;
1. Ναι, θα την βουτήξει ο Νεονάκης και θα του την δώσει.
2. Ναι, αφού πρώτα τον ισοπεδώσει με την κοιλιά του.
3. Όχι, ο Γιωργάκης έχει αλυσοδεθεί πάνω της.
4. Όχι, την έχει κρύψει η Μάργκαρετ στο Καστρί.


Μετρήστε ελεύθερα την μαλακία που δέρνει το Πασόκ:
1. Είναι αδύνατον να μετρηθεί κάτι απροσμέτρητο.
2. Για να μετρήσω τέτοια μαλακία πρέπει να είμαι και εγώ μαλάκας, άστο.
3. Για ποιά μαλακία μιλάς, δεν υπάρχει (Πασόκ).
4. Δεν είναι μαλακία, είναι δώρο θεού.


Ο Βενιζέλος είναι γεννημένος για πρωθυπουργός;
1. Έτσι του είπαν οι νταβατζήδες και το πίστεψε.
2. Έτσι είπε στους νταβατζήδες και αυτοί τον πίστεψαν.
3. Όχι, μόνο για λατζέρης.
4. Φυσικά, αφού λέγεται Βενιζέλος.


Ο Γιώργος θα καταφέρει να γίνει ποτέ πρωθυπουργός;
1. Ναι, αν πέσει ατομική βόμβα στο Μαξίμου.
2. Ναι, του το'πε και η μαμά του.
3. Φυσικά, αν πάθουμε όλοι παράκρουση.
4. Εννοείται, είναι γιος του Ανδρέα.


Τι θα κάνετε στις εσωπασοκικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου;
1. Θα φύγω απ' την Ελλάδα.
2. Θα αυτοκτονήσω.
3. Θα ψηφίσω Πάγκαλο.
4. Θα γίνω ΝΔ


Πότε θα ξαναγίνει το Πασόκ κυβέρνηση;
1. Σε 22 χρόνια.
2. Σε 30 χρόνια.
3. Ποιό Πασόκ απ' τα δύο;
4. Ποτέ, θα διαλυθεί.


Τι ψηφίσατε στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007;
1. ΝΔ γιατί είμαι εκ γενετής καθυστερημένος.
2. Πασόκ γιατί δεν πήγα ούτε Νηπιαγωγείο.
3. Σύριζα γιατί μου αρέσουν οι "ιδιαιτερότητες".
4. Ήθελα να ρίξω ΚΚΕ, αλλά κατά λάθος ψήφισα ΛΑΟΣ, δεν είναι τα ίδια σκατά έτσι και αλλιώς;


ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΟΥΡΗΘΕΙΣ ΣΤΑ ΓΕΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

ΦΤΙΑΞΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΤΟΙΑ QUIZ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΟΥ

ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ
ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΡΑΣΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΕΜΠΡΟΣ ΦΤΙΑΞΤΕ QUIZ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η βυζαντινή κοινωνική διαστρωμάτωση

Εισαγωγή
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία (330-1453) υπήρξε μία από τις πλέον μακραίωνες κρατικές δομές στην μέχρι τώρα ανθρώπινη καταγεγραμμένη ιστορία επιβιώνοντας χάρη στον πολιτισμό που είχε αναπτύξει. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του το Βυζάντιο στηρίχθηκε σε ένα συγκεντρωτικό σύστημα εξουσίας στο οποίο ο αυτοκράτορας είχε τον πλήρη έλεγχο. Ήταν ένα σύστημα πανίσχυρης πολιτικής διακυβέρνησης το οποίο μέχρι και τις αρχές του 11ου αιώνα ενεργούσε σε έναν «ενοποιημένο πολιτισμικά χώρο, με δημογραφική επάρκεια, ανεπτυγμένη οικονομία, υψηλού βαθμού κοινωνική και πολιτική οργάνωση και πολλούς εγγράμματους ανθρώπους ».
Η βυζαντινή αυτοκρατορία διακρίνεται από τους ιστορικούς τους Βυζαντίου σε τρεις περιόδους: Την Πρώιμη που άρχεται το 330 με την μεταφορά της πρωτεύουσας από την Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο (324-337 ) έως και το 610 όπου με την ανάληψη της ηγεσίας από τον Ηράκλειο (610-641) επέρχεται η αναδιάρθρωση της αυτοκρατορίας. Την μέση περίοδο από το 610 …

Το κοινωνικό συμβόλαιο: Hobbes εναντίον Locke

«... να διαθέσω τη δικαιοσύνη και την αιδημοσύνη
Μεταξύ των ανθρώπων ήν να την διανείμω σε όλους;»
«Σε όλους» είπε ο Ζεύς, «και όλοι να μετέχουν
Γιατί, αν ολίγοι μετέχουν σε αυτές
Είναι αδύνατον να υπάρξουν πόλεις»
Πλάτωνας
«Από αυτά φανερώνεται ότι η πόλις είναι κάτι κατά φύσιν,
Και ότι ο άνθρωπος είναι από την φύση του πολιτικό ζώον»
Αριστοτέλης

Εισαγωγή Υπήρξεμία ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η πολιτική εξουσία του κυβερνώντος και η πολιτική υποχρέωση του κυβερνώμενου να νομιμοποιηθούν. Να υπάρξει ένα σύνολο κανόνων κοινά αποδεκτών που να έχουν συμφωνηθεί εκατέρωθεν και να διέπουν τις μεταξύ των σχέσεις, υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί στοχαστές από την εποχή των Πλάτωνα (427-347 π.Χ) και Αριστοτέλη (384-322 π.Χ) προσπάθησαν να οριοθετήσουν την ανάγκη ύπαρξης της πολιτικής κοινωνίας, όλες οι θεωρίες αναφορικά με τον τεχνητό τρόπο παραγωγής της πολιτικής κοινωνίας μέσω μίας συνθήκης δεν υπήρξαν αρκούντως επεξεργασμένες και δεν εισχώρησαν σε βάθος προς μία συνεκτική…

Ο ρεαλισμός στις Τέχνες τον 19ο αιώνα

Εισαγωγή
Ο 19ος αιώνας, ο αιώνας των Επαναστάσεων, είναι μία εποχή έντονων πολιτικών ζυμώσεων με επίδραση τόσο στο κοινωνικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο. Η σύγκρουση των τάξεων είναι έντονη, και εκφράζεται πλέον και με ιδεολογικά κριτήρια καθότι διαμορφώνονται οι πρώτες πολιτικές ιδεολογίες, η φιλελεύθερη της αστικής τάξης και η σοσιαλιστική της εργατικής τάξης. Η σύγκρουση ανάμεσα στην Παλαιά Τάξη της αριστοκρατίας που αργοπεθαίνει και τις νέες κοινωνικές τάξεις είναι αναπόφευκτη με αποκορύφωμα το έτος 1848 οπότε και πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες εξεγέρσεις στην Ευρώπη.Στο γοργό μετασχηματισμό της κοινωνίας συμβάλουν πέρα από τα πολιτικά θέματα, η πρόοδος στο εμπόριο, η Βιομηχανική Επανάσταση, η ανάπτυξη της τεχνολογία, τα οποία ώθησαν το εργατικό δυναμικό στα αστικά κέντρα και βοήθησαν στην περαιτέρω ενίσχυση της αστικής τάξης η οποία πήρε τον έλεγχο της εξουσίας από την καταρρέουσα αριστοκρατία. Συνέπεια των παραπάνω είναι να απαιτήσει τον έλεγχο της εξουσίας προκειμένου αφεν…