Πέμπτη, Νοεμβρίου 08, 2012

Επενδύσεις στην Ελλάδα, ένα ανέκδοτο

Το χρήμα έλκεται από το χρήμα. Η "αναπτυξιακή" πορεία της Ελλάδας είναι απλά ανακύκλωση χρημάτων.  Όσο για την έννοια της "επένδυσης" στην παραγωγή, αυτή είναι ένα ανέκδοτο. Διαβάστε την ακόλουθη περίπτωση, μία από τις πολλές όλα που όλα αυτά τα χρόνια της Ελληνικής μεγέθυνσης της οικονομίας (Φούσκας), ανακυκλώνουν χρήμα. 

Ο επιχειρηματίας το είχε αποφασίσει από καιρό. Το κόστος εργασίας πλέον δεν ήταν αποδεκτό για να συνεχίσει να ασκεί την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην χώρα και να αντλεί τα υπερ-κέρδη του. Μην ξεχνάμε ότι η  οικονομική έννοια "τιμή" δεν έχει σχέση με την ηθική έννοια "τιμή" στην Ελλάδα. Το φθηνό εργατικό κόστος σε άλλες γειτονικές χώρες ήταν εξαιρετικά ελκυστικό. Η επιχείρηση βάζει λουκέτο, οι αποζημιώσεις δόθηκαν και οι εργαζόμενοι αλυσοδένονται με την ανεργία.

Ο επιχειρηματίας αφού έβαλε λουκέτο στην επιχείρηση και μετέφερε δραστηριότητες και χρήμα εκτός χώρας   άδραξε την φοβερή ευκαιρία που σκέφτηκαν οι οικονομικοί "εν-γκέφαλοι" της χώρας και αποφάσισε να επενδύσει στην πλέον "παραγωγική" δραστηριότητα, τα φωτοβολταϊκά πάρκα. 

Όπως όλοι οι καλοί επενδυτές αποφάσισε ότι χρειαζόταν και "συνεταίρους" και βρήκε το καλύτερο hedge fund της χώρας, την φορολογητέα ύλη και όλους εμάς τους φορολογούμενους ως μετόχους χωρίς μετοχές. 

Πολύ ωραία. Που θα το εγκαταστήσει; Μα φυσικά στο κλειστό πλέον εργοστάσιο, στον περιβάλλοντα χώρο. 
Κάνει την επένδυση, λαμβάνει το 35% από όλους εμάς, που πληρώνουμε και το ΑΠΕ χαράτσι από την ΔΕΗ, και διασφαλίζει τον εντυπωσιακό αριθμό των 6 θέσεων εργασίας. Συμβάλει δηλ. και στην μείωση της ανεργίας!!!. Και φυσικά ο εξοπλισμός τα έτη των επενδύσεων αυτών, made in Germany για να ενισχύσουμε και την Γερμανική οικονομία που περνάει δύσκολες στιγμές τώρα που οι "σπάταλοι Νότιοι" δεν έχουν να αγοράσουν. Όσο για την αύξηση της παραγωγικότητας της τοπικής οικονομίας δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε. Πλέον ο επιχειρηματίας μετατρέπεται σε εισοδηματία απολαμβάνοντας μία ζωή χωρίς άγχη.  

Τα συνοψίζω σε μία αλληλουχία λέξεων για να γίνει πιο αισθητό:
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ - ΛΟΥΚΕΤΟ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ - ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΔΕΗ (ΜΕΣΩ ΑΠΕ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ) = ΕΠΕΝΔΥΣΗ.

Έτσι όλοι κάνουμε "επενδύσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια: