Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η απορρόφηση του Alternative από το Mainstream

με αφορμή τα Manolo Blahnik

Είμαι από τους πρώτους αναγνώστες της free press Athens Voice και οφείλω να ομολογήσω ότι η κουλτούρα που διαπνέει την εφημερίδα ανταποκρίνεται στην δική μου. Το μεγαλύτερο μέρος της αρθρογραφίας με βρίσκει σύμφωνο. Σε ένα μεγάλο βαθμό με ικανοποιεί και το άλλο free έντυπο, η Lifo. Αν και είναι περισσότερο lifestyle έντυπο εντούτοις αρέσκομαι να την διαβάζω. Ενημερώνομαι περισσότερο από αυτά τα έντυπα, από ότι από οπουδήποτε αλλού. Περιμένω την κάθε Πέμπτη το πρωί να πάρω την κόπια που μου αντιστοιχεί και την διαβάσω μέχρι την Κυριακή.
Αυτό όμως που με ανησυχεί είναι να πάψουν τα έντυπα αυτά να έχουν τον alternative χαρακτήρα τους. Να καταλήξουν σαν το Κλικ των 90's, του οποίου η γραφή ενέπνευσε και προκάλεσε, έφερε την διαφορετικότητα, για να καταλήξει να υιοθετηθεί από όλους, να αναπαραχθεί κακόγουστα και να χάσει το ιδιαίτερο κοινό που είχε, να γίνει ένα με την μάζα και οι ιδρυτές του να πλουτίσουν.
Στην Athens Voice τις προάλλες διάβασα ένα άρθρο για την παιδεία, όπου μεταξύ άλλων ο συντάκτης του κειμένου αναφέρθηκε στα Μανόλο Μπλάνικ?? μίας δημοσιογράφου. Ενώ όλο το κείμενο ήταν κατανοητό σε αυτό το σημείο κόλλησα. Τι είναι τα Μανόλο Μπλάνικ??. Για ποιο λόγο εγώ θα πρέπει να γνωρίζω τι είναι? Για ποιο λόγο θα πρέπει να παρεμβληθεί σε ένα κατά λοιπά προσιτό κείμενο μία έκφραση που θα διαχωρίζει τον συγγραφέα από τον αναγνώστη. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο εντόπισα την εν λόγω φίρμα (Manolo Blahnik: http://www.style.com/manolo/home_flash.html) και κατανόησα το σκωπτικό του κειμένου στην Athens voice (http://www.athensvoice.gr/).
Όμως οι αναμνήσεις της παρακμής του Κλικ άρχισαν να έρχονται στο μυαλό μου όταν όλο και περισσότερες lifestyle εκφράσεις εντάσσονταν στο κείμενο αναγκάζοντας το αναγνωστικό κοινό που δεν κατείχε την lifestyle argo να απομακρύνεται (και καλά κάναμε) από το έντυπο αυτό και όλα τα υπόλοιπα mainstream lifestyle σκουπιδο-περιοδικά με την δήθεν-κάποιος-είμαι σύνταξη άρχισαν να πέρνουν την κατρακύλα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και με τα free press. Όσον αφορά τον τίτλο του post για να αναλυθεί επαρκώς απαιτείται μία εργασία.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανθή είπε…
Συμφωνώ στην γενικότερη άποψη του post..

.. αν και δεν έχω αντίρρηση μερικών έξυπνα τοποθετημένων references, όπως αυτό που περιγράφεις. Δεν με χαλάνε - να τώρα έμαθα αυτά τα περίεργα παπούτσια

(Βέβαια και που το έμαθα.. αναρωτιέμαι αν κάνει διαφορά)

Ερώτηση: ο αρθρογράφος, γιατί πιστεύουμε ότι χρησιμοποίησε (προσέθεσε) το reference?
Ο χρήστης Xavier είπε…
Μα το alternative είναι βασικό ζωτικό όργανο του life-style.
Ο χρήστης Ανθή είπε…
Και η απορρόφηση του alternative από το mainstream είναι πάντα αναμενόμενη..
Ο χρήστης Christos Bouras είπε…
Φαντάζομαι ότι ο αρθρογράφος έκανε το σχετικό reference προκειμένου να εκφράσει κάποια ειρωνεία προς την εν λόγω δημοσιογράφο. Κατά τέτοιο τρόπο δεν κάνει επίπεδο το κείμενο του αλλά από την άλλη δείχνει ότι κατέχει μία ιδιαίτερη γνώση που δεν την κατέχουν οι αναγνώστες και ως εκ τούτου διαφοροποιείται.
Σχετικά με την απορρόφηση του alternative από το mainstream πρέπει να σημειώσω ότι το mainstream λαμβάνει από το alternative μόνο τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να εμπορευματοποιηθούν. Ο Τσε είναι alternative αλλά τον φοράς σαν μπλούζα, το rock το ίδιο αλλά την παντρέψαμε με το mainstream μπουζουκο-pop, τα Εξάρχεια είναι alternative αλλά και η Σκούφα τους μοιάζει πλέον, τα graffity το ίδιο αλλά πληρώνουν στου Psyri για να διακοσμούν τους τοίχους, οι Nirvana είναι αλλά το smells like teen spirit παίζεται μαζί με την Κελυ Κελεκίδου
Ο χρήστης Underdog είπε…
O κίνδυνος παραμονέυει, όντως. Ωστοσο πιστεύω ότι η Lifo, γενικώς, είναι πολύ πιο ζωηρή, έξυπνη και alternative απο την Athens Voice
Ο χρήστης GASIREU είπε…
φυσικά και δεν οφείλετε να τα γνωρίζετε εκτός και αν είστε fun του sex and the city, όπου η αναφορά είναι συνεχής! μόνο άτομα που ασχολούνται εντατικά με τη μόδα τα γνωρίζουν.
για την ελλάδα τα Μανόλος είναι alternative κατά μία έννοια. δεν πωλούνται. γενικότερα δε είναι τόσο ακριβά που αποτελούν statous symbol, ή style symbol και ουχί σημεία απλού lifestylistic τρόπου ζωής!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η βυζαντινή κοινωνική διαστρωμάτωση

Εισαγωγή
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία (330-1453) υπήρξε μία από τις πλέον μακραίωνες κρατικές δομές στην μέχρι τώρα ανθρώπινη καταγεγραμμένη ιστορία επιβιώνοντας χάρη στον πολιτισμό που είχε αναπτύξει. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του το Βυζάντιο στηρίχθηκε σε ένα συγκεντρωτικό σύστημα εξουσίας στο οποίο ο αυτοκράτορας είχε τον πλήρη έλεγχο. Ήταν ένα σύστημα πανίσχυρης πολιτικής διακυβέρνησης το οποίο μέχρι και τις αρχές του 11ου αιώνα ενεργούσε σε έναν «ενοποιημένο πολιτισμικά χώρο, με δημογραφική επάρκεια, ανεπτυγμένη οικονομία, υψηλού βαθμού κοινωνική και πολιτική οργάνωση και πολλούς εγγράμματους ανθρώπους ».
Η βυζαντινή αυτοκρατορία διακρίνεται από τους ιστορικούς τους Βυζαντίου σε τρεις περιόδους: Την Πρώιμη που άρχεται το 330 με την μεταφορά της πρωτεύουσας από την Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο (324-337 ) έως και το 610 όπου με την ανάληψη της ηγεσίας από τον Ηράκλειο (610-641) επέρχεται η αναδιάρθρωση της αυτοκρατορίας. Την μέση περίοδο από το 610 …

Το κοινωνικό συμβόλαιο: Hobbes εναντίον Locke

«... να διαθέσω τη δικαιοσύνη και την αιδημοσύνη
Μεταξύ των ανθρώπων ήν να την διανείμω σε όλους;»
«Σε όλους» είπε ο Ζεύς, «και όλοι να μετέχουν
Γιατί, αν ολίγοι μετέχουν σε αυτές
Είναι αδύνατον να υπάρξουν πόλεις»
Πλάτωνας
«Από αυτά φανερώνεται ότι η πόλις είναι κάτι κατά φύσιν,
Και ότι ο άνθρωπος είναι από την φύση του πολιτικό ζώον»
Αριστοτέλης

Εισαγωγή Υπήρξεμία ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η πολιτική εξουσία του κυβερνώντος και η πολιτική υποχρέωση του κυβερνώμενου να νομιμοποιηθούν. Να υπάρξει ένα σύνολο κανόνων κοινά αποδεκτών που να έχουν συμφωνηθεί εκατέρωθεν και να διέπουν τις μεταξύ των σχέσεις, υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί στοχαστές από την εποχή των Πλάτωνα (427-347 π.Χ) και Αριστοτέλη (384-322 π.Χ) προσπάθησαν να οριοθετήσουν την ανάγκη ύπαρξης της πολιτικής κοινωνίας, όλες οι θεωρίες αναφορικά με τον τεχνητό τρόπο παραγωγής της πολιτικής κοινωνίας μέσω μίας συνθήκης δεν υπήρξαν αρκούντως επεξεργασμένες και δεν εισχώρησαν σε βάθος προς μία συνεκτική…

Εμπειριστές και Ορθολογιστές τον 17ο αιώνα

Εισαγωγή

«Από την στιγμή που αμφισβητείς, σκέπτεσαι.
Και αν σκέπτεσαι θα πει πως υπάρχεις»
Καρτέσιος

Κατά τον 17ο αιώνα μεταβάλλονται οι σκοποί και τα ενδιαφέροντα της φιλοσοφίας και συνάδουν με την επικράτηση της νέας επιστήμης. Οι κατακτήσεις της πειραματικής μεθόδου οδήγησαν την επιστήμη στο να αποτελέσει την κύρια δύναμη για την πρόοδο της κοινωνίας. Η φιλοσοφία πλέον ακολουθεί σε δευτερεύον ρόλο και διαμορφώνεται μία νέα σχέση μεταξύ των δύο αυτών διανοητικών κόσμων.
Η επιστήμη αποβάλει την εξάρτηση της από την μεταφυσική τέμνοντας τους δεσμούς της με την φιλοσοφία, συνάπτοντας νέες σχέσεις μαζί της και εξαναγκάζοντας την να την ακολουθεί μετατρεπόμενη σε «θεραπαινίδα της[1]». Η φιλοσοφία μετασχηματίζεται πλέον σε επιστημολογία και «προσπαθεί να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανθρώπινο λογικό[2]», έχοντας απολέσει τον μεταφυσικό της λόγο, χάνοντας και το δικαίωμα να καθορίζει την νομοτέλεια του φυσικού γίγνεσθαι.
Στα πλαίσια αυτής της εργασίας θα παρουσιαστεί ο τρόπος …