Η ίδρυση του πολιτικού φορέα/κόμματος των κ. Καστανίδη και κα. Κατσέλη με τον εύηχο τίτλο "Κοινωνική Συμφωνία" επιδιώκει να βρει θέση στην ιδεολογική παλέτα της σύγχρονης πολιτικής. Λογικά το σοσιαλιστικό κέντρο έχει χώρο να υποδεχθεί έναν νέο φορέα δεδομένης της μετατόπισης του ΠΑΣΟΚ προς τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και την διατήρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς στα πλαίσια της Αριστερής σοσιαλδημοκρατίας.
Ωστόσο δεν πιστεύω στην μακροημέρευση του συγκεκριμένου κόμματος. Πιστεύω ότι αποτελεί ένα εκλογικό ανάχωμα προκειμένου να αποτραπεί η διαρροή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς την Αριστερά. Θεωρώ δε ότι αν τα καταφέρει μετά τις εκλογές σε μία επόμενη φάση θα ενταχθεί ομαλά σε ένα αναδιαμορφωμένο σοσιαλιστικό κόμμα.
Το ίδιο πιστεύω ότι συμβαίνει και από τα Δεξιά με το πατριωτικό κόμμα του κ. Καμένου ¨Ανεξάρτητοι Έλληνες". Πιστεύω ότι αποτελεί ένα ανάχωμα προκειμένου να μαζευτούν οι δεξιοί αντιμνημονιακοί ψηφοφόροι σε ένα πιο εύκολα ελεγχόμενο πολιτικό φορέα. Διότι ο μόνος λόγος ίδρυσης του είναι αυτός. Δεν έχει πολιτική ταυτότητα δεδομένου ότι η πατριωτική ρητορική ενυπάρχει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και στα υπόλοιπα κόμματα της συντηρητικής Δεξιάς (Ν.Δ. και ΛΑΟΣ).
Προσωπικά πιστεύω στην ανάγκη διαμόρφωσης μίας σύγχρονης ιδεολογικής παλέτας όπως έχει αναπτυχθεί στα δυτικοευρωπαικά κράτη, όπου ο φιλελευθερισμός έχει αυτόνομη και σημαντική εκπροσώπηση, η αριστερά δεν είναι παρωχημένη και ανεδαφική ενώ οι σοσιαλιστές έχουν ένα μοντέρνο και όχι έναν λαϊκιστικό λόγο. Μπορούμε να έχουμε μία τέτοια κοινοβουλευτική εκπροσώπηση με το υπάρχον πολιτικό δυναμικό? Δεν νομίζω, στο βαθμό τουλάχιστον που θα επιθυμούσα.
Σχόλια