Τρίτη, Δεκεμβρίου 02, 2008

Zeitgeist - Αλλη μια θεωρία συνωμοσίας?

Δεν ξέρω αν το documentary film Zeitgeist αποτελεί μία ακόμα θεωρία συνωμοσίας αλλά σίγουρα εξηγεί με ένα επαρκή τρόπο το καπιταλιστικό μοντέλο διακυβέρνησης. Η εκλαϊκευμένη ανάλυση των μακροοικονομικών μοντέλων και της διαπλοκής των σύγχρονων φεουδαρχών - των εταιριών - με τις κυβερνήσεις είναι όντως εκπληκτικά επαρκής. Το σύγχρονο corporate culture γίνεται τμήμα της καθημέρινότητας μας, κάνοντας ρομποτάκια τους πολίτες - εργαζόμενους σε ένα κλουβί - χαμπστερ όπως αναφέρει.
Το documentary σου αφήνει ερωτηματικά κυρίως αμα δεν κατέχεις βασικές μακρο-οικονομικές γνώσεις, πόσο μάλλον δε στο γεγονός ότι στηρίζει εμφάνώς την επιχειρηματολογία του σε έγγαφα, ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα τα οποία δεν είναι γνωστά και μπορεί να είναι αμφησβητίσιμα.
Αλλά σίγουρα ακόμα και αν δεν ξέρει κάποιος τα παραπάνω, εύκολα καταλαβαίνει το βασικό σχέδιο με βάση το οποίο λειτουργούσε μέχρι την σημερινή κατάρευση του (?) το σύστημα αυτό. Αυτό δε που προτείνει, την ριζική αλλαγή, μάλλον δύσκολα θα επιτευχθεί.

Η ταινία βρίσκεται στον κάτωθι ιστοχώρο

http://www.zeitgeistmovie.com/add_greek.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: